انجام موفقیت آمیز به روزرسانی وضعیت رویه راه های فرعی کشور
در راستای ایجاد و استقرار نظام برنامه محور برای اولویت بندی پروژه های نگهداری رویه راه ها، دور دوم پایش وضعیت رویه راه های فرعی که از مهر ماه سال ۱۴۰۰ با بکارگیری تجهیزات پیشرفته ارزیابی رویه راه ها آغاز شده بود ، تکمیل و آخرین وضعیت رویه راه های فرعی در سامانه مدیریت روسازی سازمان در حال بارگذاری است .
حمزه ذاکری ، مدیرکل دفتر مطالعات راهبردی و اقتصاد حمل و نقل ، اظهار داشت : مدیریت زیرساخت های جاده ای کشور ، امروز با سرمایه گذاری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در توسعه مدیریت سیستماتیک به جایگاه ویژه ای دست پیدا کرده است که خود از سرمایه های با ارزش و پرچم دار دانش بنیان کشور بشمار می رود . با هدف استقرار نظام اولویت بندی و مدیریت هوشمند پروژه های نگهداری رویه راه های فرعی ، برنامه برداشت و تحلیل اطلاعات قریب به ۴۰ هزار کیلومتر - خط از وضعیت روسازی راه های فرعی به سفارش معاونت ساخت و نگهداری راه های فرعی و روستایی ، هماهنگی و تعامل موثر دفتر نگهداری راه های فرعی و روستایی و همکاری شایسته ادارات کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان ها با اعزام تیم های مجهز به فناوری های روز توسط آزمایشگاه فنی مکانیک خاک ، طی هشت ماه انجام شد .
وی همچنین خاطرنشان کرد : سامانه مدیریت روسازی راه های سازمان ، یکی از دستاوردهای ملی است که با بکارگیری فناوری های پیشرفته و انتقال آخرین مبانی روز دنیا مطابق استانداردهای بین المللی در حال توسعه است . از قابلیت های این فناوری می توان به ارتباط با سامانه جامع راهداری ، پیش بینی و شبیه سازی وضعیت رویه راه ها در سال های آینده در چرخه عمر ، تعیین گزینه و اولویت بندی سالیانه برنامه عملیات نگهداری ، ابزار هوش تجاری BI و ارتباط یکپارچه با سایر سامانه های مدیریتی اشاره نمود .
وی افزود : بزودی نتایج تحلیل و خروجی بروز رسانی شده راه های فرعی کشور ، به منظور بهره برداری در اختیار ادارات کل قرار خواهد گرفت . همچنین مجموعه اقداماتی به منظور تولید نسل جدید این سامانه در حال انجام است که با تکمیل آن ایران در زمره محدود کشورهای صاحب تکنولوژی قرار خواهد گرفت .