• مقالات

  • دانشنامه

  • اخبار

  • خدمات

  • درباره ما

  • تماس با ما

  • مقالات

  • دانشنامه

  • اخبار

  • خدمات

  • درباره ما

  • تماس با ما

۱۰:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۵

نگهداری از راه های کشور مستلزم تامین ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است

از مجموع ۲۹۳ هزار کیلومتر راه اصلی و فرعی در کشور ، ۲۲۰ هزار کیلومتر ان آسفالته است و ۳۶۴ هزار دستگاه پل ، ۳۸۰ دستگاه تونل به طول ۲۰۷ کیلومتر وجود دارد . بیش از هزار باب راهدارخانه در کشور فعال است که ۲۱ هزار نفر راهدار با ۱۴۰۰۰ انواع ماشین آلات وظیفه نگهداری راه ها بر عهده دارند .

به گزارش پرتال حمل و نقل ،‌ در سیزدهمین کنگره ملی مهندسی عمران که به صورت مجازی در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد اظهار داشت : هوشمند سازی سامانه های مدیریت زیرساختی از جمله راه ها ، پل ها و ابنیه فنی ، می تواند در استفاده بهینه از منابع در شرایط محدود نقش محسوسی داشته باشد . یکی از مهمترین موضوعاتی که در این خصوص مورد توجه و تاکید سازمان راهداری بوده است و دستاوردهای مبتنی بر فناوری بومی ، ایجاد نموده است ، سامانه مدیریت روسازی است.

مدیرکل دفتر مطالعات راهبردی و اقتصاد حمل و نقل سازمان راهداری افزود : سامانه های جزیره ای حتی به صورت پیشرفته نمی توانند در یک سازمان و شبکه بزرگ به تنهایی اثر گذار باشند مگر در یک ساختار منسجم با معماری هدفمند توام با قابلیت های سایر سامانه ها ایجاد شود . در این راستا بهینه است ، سامانه های مدیریتی زیرساختی شبیه به یکدیگر توسعه پیدا کنند تا به قابلیت ارتباط موثر مجهز شوند ؛ سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای از سال ۹۴ در این زمینه فعالیت داشته و با توسعه این طرح دستاوردهای ملی با ارزشی را ایجاد نموده است ، که البته همچنان در حال توسعه و بهبود است .

ذاکری افزود : امروز نسل چهارم سامانه مدیریت روسازی راه ها به بهره برداری رسیده است ؛ در این سامانه قابلیت های مختلف مدیریتی و فنی طراحی شده است که بسیاری از زیرساخت ها و آسیب های جدی حوزه راهداری را رصد می کند . این سیستم ابزاری هدفمند برای مدیران و مهندسان به منظور افزایش کارایی در تصمیم گیری جهت ارزیابی ، ترمیم ، تعمیر ، حفظ ونگهداری راه هاست .

مدیر کل دفتر مطالعات راهبردی و اقتصاد سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای افزود : از مجموع ۲۹۳ هزار کیلومتر راه اصلی و فرعی در کشور ، ۲۲۰ هزار کیلومتر ان آسفالته است و ۳۶۴ هزار دستگاه پل ، ۳۸۰ دستگاه تونل به طول ۲۰۷ کیلومتر وجود دارد . بیش از هزار باب راهدارخانه در کشور فعال است که ۲۱ هزار نفر راهدار با ۱۴۰۰۰ انواع ماشین آلات وظیفه نگهداری راه ها بر عهده دارند .

استادیار دانشگاه صنعتی امیر کبیر نیز در ادامه این کنگره گفت : تحقیقات نشان داده است که روند اضمحلال روسازی راه باگذشت زمان به صورت فزاینده ای افزایش می یابد .

امیر گلرو افزود : برنامه ریزی بهینه پیشگیرانه تعمیر و نگهداری روسازی راه مشخص می کند که چه قطعه ای از راه در چه زمانی و با چه عملیات تعمیر و نگهداری مورد ترمیم قرار گیرد تا از روند اضمحلال سریع روسازی جلوگیری کند .

وی ادامه داد : بنابر گزارش مرکز تحقیقاتی راه ایالات متحده به ازای هر یک واحد پول سرمایه گذاری در انجام برنامه ریزی بهینه تعمیر و نگهداری راه به میزان ۳۹ تا ۱۰۰ واحد صرفه جویی در هزینه نگهداری راه برای متولیان آن به ارمغان خواهد داشت . اگر هزینه های کاربران راه شامل استهلاک خودرو ، اتلاف زمان و تصادفات درنظر گرفته شود میزان صرفه جویی به میزان ۲۵۰ واحد افزایش می یابد .

گلرو اظهار کرد : راه بعد از پنج سال مورد تعمیر اساسی ( تراش و روکش و بازسازی) قرار می گیرد و هر ساله تعمیر و نگهداری پیشگیرانه ( درزگیری ، لکه گیری سطحی و عمقی ) انجام می شود .

سیزدهمین کنگره ملی مهندسی عمران به منظور ارائه آخرین دستاوردهای علمی و فناورانه متخصصان دانشگاهی و فعالان صنعت ساخت و ساز شامل مشاوران ، پیمانکاران و دیگر ارائه دهندگان خدمات مهندسی روزهای ۲۰ و ۲۱ اردیبهشت امسال در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد .

در حاشیه برگزاری این کنگره ملی سه نشست تخصصی با حضور نخبگان و صاحبنظران به صورت مجازی برگزار شد .

همگرایی نخبگان چهار استان مجاور برای رفع چالش های آب زاینده رود ، اهمیت پیاده سازی سیستم مدیریت روسازی در کاهش هزینه های نگهداری جاده ها و رویکردهای نوین طراحی روسازی سرفصل نشست های این رویداد علمی است.

اشتراک در شبکه های اجتماعی
لینک کپی شد.
لینک کوتاه
https://www.karkhe.org/news/3416
موضوعات مرتبط
برچسب
سامانه مدیریت روسازی راه ها
کنگره ملی مهندسی عمران
سازمان راهداری
اعتماد شما، قدرت ماست
شماره تماس:
۳۳۸۶۸۰۷۵ - ۰۳۱
آدرس ایمیل:
info at karkhe dot org
تاریخچه و معرفی شرکت
شرکت حمل و نقل کرخه ترابر تحت پوشش هلدینگ مدیران صنعت زاینده رود اصفهان ثبت شده به شماره ۲۷۷۵۶ در اصفهان با بیش از ۱۵ سال سابقه درخشان فعالیت در زمینه حمل و نقل داخلی و بین المللی زمینی ، ارسال بار هوایی ، کشتیرانی، حمل بار با قطار و ترکیبی با استفاده از امکانات ، تجربیات و توانمندی‌های خود توانسته است کلیه خدمات مطمئن ، دقیق و اقتصادی حمل و نقل بین المللی بار را در جغرافیای داخلی و ترانزیتی از کلیه بنادر ، باراندازها و مراکز تولیدی به سرانجام رساند. سهم عمده ای از فعالیتهای شرکت حمل و نقل کرخه ترابر تولیدات داخلی به ویژه محصولات میانی می باشد. این شرکت با عزم و اراده ی خود در راستای پیشرفت و توسعه اقتصاد و صنعت، همکاری تنگاتنگی با دیگر زیرمجموعه های تحت پوشش گروه هلدینگ مدیران صنعت زاینده رود داشته و در عین حال نقش موثری در حمل و نقل تولیدات دیگر کارخانجات کشور ایفا می نماید. شرکت حمل و نقل کرخه ترابر با تعهد به حفظ امانات و وفای به عهد در بارگیری، ارسال و تخلیه کالاها، به مشتریان خود ثابت نموده است که برای حفظ اصول شرکت از هیچ کوششی فروگذار نمی کند. اصول مجموعه ی کرخه ترابر بر مبنای رضایت مشتری و صداقت بنا شده است. لذا این شرکت با مدیریت کلان بر کلیه ی کارکنان مستقیم و غیر مستقیم، نهایت سعی خود را در برآورده کردن خواسته های مشتریان خود و ایجاد فضای آرامش ذهنی از شروع فرآیند بارگیری گرفته تا ارسال و تحویل برای صاحبان بار، صحه می گذارد.
تمام حقوق معنوی و مادی این سایت متعلق به شرکت حمل و نقل کرخه ترابر سپاهان می‌باشد.