• مقالات

  • دانشنامه

  • اخبار

  • خدمات

  • درباره ما

  • تماس با ما

  • مقالات

  • دانشنامه

  • اخبار

  • خدمات

  • درباره ما

  • تماس با ما

۱۲:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۲

تقویت ظرفیت های ترانزیتی در پایانه های مرزی مسیر کریدور شرقی - غربی کشور

تقویت ظرفیت های ترانزیتی در پایانه های مرزی مسیر کریدور شرقی - غربی کشور

به گزارش پرتال حمل و نقل ؛ در نشست کارگروه توسعه و روان سازی ترانزیت که به میزبانی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای و با موضوع توسعه ترانزیت در مسیر شرقی غربی کشور برگزار گردید ، بر تقویت ظرفیت های ترانزیت و زیرساخت های پایانه های مرزی و رفع موانع موجود در مسیر کریدور شرقی - غربی کشور تاکید شد .

امین ترفع مدیرکل دفتر تجاری سازی و امور تشکل های وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه تحلیل روند ترانزیت در سال گذشته نشان دهنده روند صعودی قابل توجهی در بخش جاده‌ای و ریلی نسبت به سال ۹۹ است ، اظهار داشت : به منظور حفظ این روند و تلاش در راستای افزایش میزان ترانزیت در سال جاری سناریوهای مختلفی متصور است که نیازمند بررسی کارشناسی و تحلیل‌های آماری برای دستیابی به راهکارهای عملیاتی می باشد .

وی افزود : مقوله ترانزیت بخصوص ترانزیت فرآورده های نفتی تابع تصمیمات سیاسی و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی است، از این رو می بایست تاثیر این تحولات در این بخش بررسی و ارزیابی شود و پیشنهاد های عملی برای رفع محدودیت ها با همکاری و هماهنگی دستگاه های متولی در این بخش ارائه شود .

ترفع یکی از مصوبات این نشست را هدف‌گذاری آماری ترانزیت در پایانه‌های مرزی فعال کشور اعلام کرد و افزود : این هدف گذاری در راستای نیل به هدف کلان ترانزیت بالغ بر ۲۰ میلیون تن در کشور تدوین شده و ضروری است از سوی دستگاه های ذیربط مشکلات موجود در تحقق این هدف ، احصا و راهکارهای لازم تهیه گردد .

جواد هدایتی مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین المللی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در این نشست گزارشی از تاثیر تحولات منطقه‌ای در میزان ترانزیت از مرزهای کشور بیان کرد و افزود : با توجه به تمایل کشور چین به عنوان عمده ترین شریک تجاری کشورهای اروپایی به مسیر ترانزیتی شرقی غربی ، تلاش در جهت انتقال کالای فوق از طریق کریدورهای عبوری از ایران ، باعث افزایش میزان ترانزیت در سال جاری خواهدبود اگرچه با توجه به روند صعودی ترانزیت در فروردین ماه 1401 نسبت به سال های گذشته ، دستیابی به هدفگذاری‌های صورت گرفته در خصوص ترانزیت دور از دسترس نخواهد بود .

در ادامه نشست ، گزارش هایی از طرف نمایندگان سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای و راه‌آهن ج.ا.ایران ارائه گردید .

براساس گزارشات ارائه شده ، ضمن اشاره به ملاحظات و استراتژی دولت چین برای انتقال کالا از دریا به خشکی ، و اولویت اصلی آن کشور به مسیر عبوری از مبداء چین به کشورهای قزاقستان ، ازبکستان ، ترکمنستان ، ایران ، ترکیه و اروپا ، گلوگاه های فرایندی در حوزه های مدیریتی و زیرساختی نیز تشریح گردید .

همچنین در گزارشات ارائه شده ، عمده ترین چالش های ظرفیتی در این بخش ، چندگانگی در سیاست گذاری و تصمیم سازی و تفرق دستگاه های مستقر در مرزها ، عدم همکاری دستگاه های ذی ربط در سوخت خروجی ناوگان ، جاده پسند نبودن برخی محمولات ترانزیتی از مبداء چین و مقرون به صرفه تر بودن حمل و نقل ریلی، عدم شکل گیری نظام لجستیک و زنجیره حمل و نقل متوازن در بنادر و پایانه های مرزی ، تنوع و تنافر مقررات حمل و نقلی ، گمرکی و تجاری و عدم تناسب با رویه های بین المللی ، و عمده ترین چالش‌های زیرساختی نیز محدودیت ظرفیت به دلیل عدم انتقال عملیات مرزی به پسکرانه، کانالیزه نشدن محوطه گمرکی براساس توالی فرایندها و تشریفات مرزی، مشکلات انتقال وجوه، کمبود نیروی انسانی جهت فعالیت تمام وقت پایانه های مرزی و سایر موارد اعلام گردید.

بخش پایانی گزارش نیز به برنامه های راهبردی توسعه ترانزیت غرب به شرق ازجمله، ضرورت انعقاد هرچه سریع تر موافقتنامه حمل و نقل بین المللی جاده ای کالا و مسافر با چین و مغولستان ، توسعه ارتباطات راهبردی جاده ای و طراحی مدل های همکاری مشترک با رویکرد تضمین جابه جایی پایدار کالا ، بسترسازی حمل و نقل ترکیبی چند وجهی تحت رویه تیر منجر به تسریع فرایند حمل افزایش ایمنی و کاهش هزینه ، تبادل دانش و تکنولوژی در زمینه های مختلف هوشمندسازی و مدیریت پایانه های مرزی ، ضرورت اجرای پروژه های آزمایشی حمل کالا از مبداء چین تا مقصد ایران و کشورهای اروپایی به منظور احصاء مسائل و مشکلات مسیر اشاره گردید.

گفتنی است در این نشست سایر اعضا و نمایندگان کارگروه از جمله وزارت صمت ، وزارت امور خارجه ،گمرک جمهوری اسلامی ایران ، سازمان بنادر و دریانوردی ، شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران ، اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران ، شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور ، انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل بین المللی حضور داشتند و نظرها و راهکارهای پیشنهادی را در راستای دستور کار این نشست بیان کردند.

اشتراک در شبکه های اجتماعی
لینک کپی شد.
لینک کوتاه
https://www.karkhe.org/news/3405
موضوعات مرتبط
برچسب
دفتر تجاری سازی و امور تشکل ها
روان سازی ترانزیت
راهداری و حمل و نقل جاده ای
اعتماد شما، قدرت ماست
شماره تماس:
۳۳۸۶۸۰۷۵ - ۰۳۱
آدرس ایمیل:
info at karkhe dot org
تاریخچه و معرفی شرکت
شرکت حمل و نقل کرخه ترابر تحت پوشش هلدینگ مدیران صنعت زاینده رود اصفهان ثبت شده به شماره ۲۷۷۵۶ در اصفهان با بیش از ۱۵ سال سابقه درخشان فعالیت در زمینه حمل و نقل داخلی و بین المللی زمینی ، ارسال بار هوایی ، کشتیرانی، حمل بار با قطار و ترکیبی با استفاده از امکانات ، تجربیات و توانمندی‌های خود توانسته است کلیه خدمات مطمئن ، دقیق و اقتصادی حمل و نقل بین المللی بار را در جغرافیای داخلی و ترانزیتی از کلیه بنادر ، باراندازها و مراکز تولیدی به سرانجام رساند. سهم عمده ای از فعالیتهای شرکت حمل و نقل کرخه ترابر تولیدات داخلی به ویژه محصولات میانی می باشد. این شرکت با عزم و اراده ی خود در راستای پیشرفت و توسعه اقتصاد و صنعت، همکاری تنگاتنگی با دیگر زیرمجموعه های تحت پوشش گروه هلدینگ مدیران صنعت زاینده رود داشته و در عین حال نقش موثری در حمل و نقل تولیدات دیگر کارخانجات کشور ایفا می نماید. شرکت حمل و نقل کرخه ترابر با تعهد به حفظ امانات و وفای به عهد در بارگیری، ارسال و تخلیه کالاها، به مشتریان خود ثابت نموده است که برای حفظ اصول شرکت از هیچ کوششی فروگذار نمی کند. اصول مجموعه ی کرخه ترابر بر مبنای رضایت مشتری و صداقت بنا شده است. لذا این شرکت با مدیریت کلان بر کلیه ی کارکنان مستقیم و غیر مستقیم، نهایت سعی خود را در برآورده کردن خواسته های مشتریان خود و ایجاد فضای آرامش ذهنی از شروع فرآیند بارگیری گرفته تا ارسال و تحویل برای صاحبان بار، صحه می گذارد.
تمام حقوق معنوی و مادی این سایت متعلق به شرکت حمل و نقل کرخه ترابر سپاهان می‌باشد.