• مقالات

  • دانشنامه

  • اخبار

  • خدمات

  • درباره ما

  • تماس با ما

  • مقالات

  • دانشنامه

  • اخبار

  • خدمات

  • درباره ما

  • تماس با ما

۱۷:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۹

لزوم اجرای اخذ عوارض به صورت الکترونیکی در ۱۷ آزادراه تا پایان خرداد ماه

اخذ عوارض به صورت الکترونیک از پایان سال ۹۷ شروع شد و در ابتدا این طرح در پنج آزادراه‌ دولتی انجام شد و به مرور آزادراه‌های مشارکتی مثل همت - کرج ، کناره گذر شرقی اصفهان و ... به این طرح اضافه شد . اما در قانون بودجه امسال ، وزارت راه به همراه پلیس و شرکت‌های بیمه گر مکلف شدند اجرای اخذ عوارض الکترونکی را تا پایان خرداد ماه در تمام شبکه آزادراهی عملیاتی کنند .

مدیرکل بهره برداری آزادراه‌ها با اعلام اینکه اخذ عوارض دستی و الکترونیکی به صورت همزمان در یک مسیر آزادراهی موضوعیت ندارد ، از افزایش ۷۰ درصدی وصول عوارض الکترونیکی خبر داد و گفت : اکنون ۱۷ آزادراه عوارض را به صورت دستی اخذ می‌کنند و تا پایان خرداد ماه مهلت دارند که الکترونیکی شوند .

عباس بیات سرمدی در پاسخ به گلایه برخی شهروندان از اخذ عوارض دستی و الکترونیکی به صورت همزمان در برخی مسیرهای آزادراهی در تعطیلات عید فطر امسال ، گفت : اینکه پرداخت نقدی و اعتباری برای عبور از یک آزادراه همزمان انجام شود موضوعیت ندارد . کاربران جاده در صورتی که پیامک دریافت کردند به این معنی است که اخذ عوارض تردد در این آزادراه به صورت الکترونیکی است و پرداخت نقدی موضوعیت ندارد .

مدیرکل بهره برداری آزادراه‌ها در پاسخ به این سوال که اکنون آخرین وضعیت پرداخت عوارض آزادراهی در کشور به چه صورت است ، گفت : اخذ عوارض به صورت الکترونیک از پایان سال ۹۷ شروع شد و در ابتدا این طرح در پنج آزادراه‌ دولتی انجام شد و به مرور آزادراه‌های مشارکتی مثل همت - کرج ، کناره گذر شرقی اصفهان و ... به این طرح اضافه شد . اما در قانون بودجه امسال ، وزارت راه به همراه پلیس و شرکت‌های بیمه گر مکلف شدند اجرای اخذ عوارض الکترونیکی را تا پایان خرداد ماه در تمام شبکه آزادراهی عملیاتی کنند .

وصول عوارض الکترونیکی تا ۷۰ درصد افزایش یافته است

بیات سرمدی در پاسخ به این سوال که چرا اجرای اخذ عوارض الکترونیکی در همه آزادراه‌ها به صورت یکپارچه انجام نمی‌شود و موجب گلایه و سرگردانی مردم از نحوه محاسبه عوارض آزادراهی شده است ، گفت : سرمایه گذار برخی آزادراه‌ها خصوصی هستند و از بازگشت سرمایه خود نگرانی دارند ؛ چرا که نگهداری آزادراه از محل دریافت عوارض تامین می‌شود و تا سال گذشته مردم همراهی لازم را برای پرداخت الکترونیکی عوارض نداشتند و درصد وصول عوارض الکترونیکی بسیار پایین بود .

به گفته این مقام مسئول ، با توافق وزارت راه و شهرسازی و نیروی انتظامی اکنون عدم پرداخت عوارض آزادراهی با مهلت ۷روزه ، منجر به جریمه می‌شود و همین قانون وصول عوارض الکترونیکی را تا ۷۰ درصد افزایش داد است . با این حال هنوز ۳۰ درصد مردم با وجود ارسال پیامک مبادرت به پرداخت نمی‌کنند و شرکت‌های آزادراهی نیز با احتساب تفاوت ۳۰ درصدی در وصول عوارض ، اخذ دستی را ترجیح می‌دهند؛ این درحالی است که در قوانین امسال حمایت از شرکت‌های آزادراهی افزایش یافته است و شرکت‌های بیمه گر هم موظف شدند از کاربران جاده ابتدا تسویه عوارض آزادراهی را اخد و سپس مبادرت به صدور بیمه نامه کنند.

۱۷ آزادراه عوارض را دستی اخذ می‌کنند

مدیرکل بهره برداری آزادراه‌ها ادامه داد : اکنون ۱۰ آزادراه به صورت الکترونیک اخذ عوارض را در برنامه دارند که ۶۰ درصد تردد شبکه آزادراهی را پوشش می‌دهد چرا که همه آزادراه‌هایی هستند که منتهی به پایتخت بوده ؛ ۱۷ آزادراه نیز به صورت دستی عوارض را اخذ می‌کنند که امیدواریم با حمایت‌های بالادستی و اجبار اخذ عوارض الکترونیکی همه تا پایان خردادماه تغییر روش دهند .

وی در پاسخ به این سوال که آیا این ۱۷ آزادراه زیرساخت لازم برای اخذ عوارض الکترونیکی را دارند ، گفت : زیر ساخت لازم شامل سامانه وصول اخذ عوارض است که طراحی شده و همین الان در ۱۰ آزادراه اجرایی می شود ، موضوع بعدی نصب دکل‌ها و دوربین‌ها هستند تا دیتای تردد به دیتا سنتر منتقل شود و به پلیس ارسال می شود . بر این اساس باجه‌ها عوارضی تا پایان خرداد بایدتخریب شود که در دستور کار سازمان راهداری و شرکت‌های آزادراهی قرار دارد و  مشارکتی ها هم توسط شرکت آزادراهها ابلاغ شده است .

اشتراک در شبکه های اجتماعی
لینک کپی شد.
لینک کوتاه
https://www.karkhe.org/news/3378
موضوعات مرتبط
برچسب
عوارض الکترونیکی
وزارت راه و شهرسازی
بهره برداری آزادراه‌ها
شبکه آزادراهی
نیروی انتظامی
اعتماد شما، قدرت ماست
شماره تماس:
۳۳۸۶۸۰۷۵ - ۰۳۱
آدرس ایمیل:
info at karkhe dot org
تاریخچه و معرفی شرکت
شرکت حمل و نقل کرخه ترابر تحت پوشش هلدینگ مدیران صنعت زاینده رود اصفهان ثبت شده به شماره ۲۷۷۵۶ در اصفهان با بیش از ۱۵ سال سابقه درخشان فعالیت در زمینه حمل و نقل داخلی و بین المللی زمینی ، ارسال بار هوایی ، کشتیرانی، حمل بار با قطار و ترکیبی با استفاده از امکانات ، تجربیات و توانمندی‌های خود توانسته است کلیه خدمات مطمئن ، دقیق و اقتصادی حمل و نقل بین المللی بار را در جغرافیای داخلی و ترانزیتی از کلیه بنادر ، باراندازها و مراکز تولیدی به سرانجام رساند. سهم عمده ای از فعالیتهای شرکت حمل و نقل کرخه ترابر تولیدات داخلی به ویژه محصولات میانی می باشد. این شرکت با عزم و اراده ی خود در راستای پیشرفت و توسعه اقتصاد و صنعت، همکاری تنگاتنگی با دیگر زیرمجموعه های تحت پوشش گروه هلدینگ مدیران صنعت زاینده رود داشته و در عین حال نقش موثری در حمل و نقل تولیدات دیگر کارخانجات کشور ایفا می نماید. شرکت حمل و نقل کرخه ترابر با تعهد به حفظ امانات و وفای به عهد در بارگیری، ارسال و تخلیه کالاها، به مشتریان خود ثابت نموده است که برای حفظ اصول شرکت از هیچ کوششی فروگذار نمی کند. اصول مجموعه ی کرخه ترابر بر مبنای رضایت مشتری و صداقت بنا شده است. لذا این شرکت با مدیریت کلان بر کلیه ی کارکنان مستقیم و غیر مستقیم، نهایت سعی خود را در برآورده کردن خواسته های مشتریان خود و ایجاد فضای آرامش ذهنی از شروع فرآیند بارگیری گرفته تا ارسال و تحویل برای صاحبان بار، صحه می گذارد.
تمام حقوق معنوی و مادی این سایت متعلق به شرکت حمل و نقل کرخه ترابر سپاهان می‌باشد.