برگزاری جلسه هم اندیشی و تحلیل ظرفیت های قانونی تقویت حمل و نقل روستایی
جلسه هم اندیشی و تحلیل ظرفیت های قانونی تقویت حمل و نقل روستایی ، با حضور سید حسین میر شفیع مشاور وزیر راه و شهرسازی ، مهندس رضایی معاونت توسعه روستایی و مدیر کل سرمایه گذاری و اشتغال مناطق محروم ریاست جمهوری ، علیرضا نخعی مدیرکل محترم امور زیربنایی معاونت توسعه روستایی مناطق محروم ریاست جمهوری ، حمیدرضا شهرکی معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای ، خداد مقبلی معاون ساخت و نگهداری راه های فرعی و روستایی و تعدادی از مدیران ستادی این سازمان برگزار شد .
حمیدرضا شهرکی ثانوی معاون حمل و نقل این سازمان با اشاره به اقدامات انجام شده طی سالهای گذشته به منظور توسعه راه های روستایی ، خدمات بین راهی راه های روستایی و تقویت حمل و نقل کالا و مسافر روستایی در سطح کشور ، اظهار داشت : تدوین و ابلاغ ضوابط سرمایه گذاری مجتمع های کوچک مقیاس با محوریت های نمازخانه - رستوران - جایگاه سوخت و همچنین تهیه و تدوین مقررات لازم ، تامین اعتبار لازم در سطح ادارات کل استانی مربوطه جهت آسفالت رمپ های ورودی و خروجی و تابلوهای اطلاع رسانی حاشیه محور برای مجتمع هایخدماتی رفاهی در محور های آسفالته روستایی ازجمله این اقدامات است .
وی افزود : در خصوص کریدورهای روستاهای هدف گردشگری بسته تهیه شده و طرح تفضیلی پایلوت مجتمع های خدماتی رفاهی کوچک مقیاس در استان گلستان تهیه و تدوین شده است و برش سایر استانها بر اساس الگوی استان گلستان در دست تهیه است . طی سنوات گذشته به منظور تامین ناوگان مسافری و باری مورد نیاز جهت جابجایی مسافر و کالا با همکاری معاونت توسعه روستایی مناطق محروم ریاست جمهوری تلاش و اقدام به عمل شده است .
معاون حمل و نقل این سازمان در بخش دیگری از این جلسه به تعریف پایانه های نیمه متمرکز مسافری در مراکز جمعیتی روستایی و همچنین استفاده از ظرفیت مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی جهت استقرار پایانه های مسافری غیرمتمرکز و نیز بلامانع بودن استقرار مراکز معاینه فنی خودروهای سنگین برون شهری به عنوان یکی از شاخص های اثر گذار توسعه و تقویت حمل و نقل روستایی در سطح شبکه حمل و نقل اشاره کرد .
خداداد مقبلی معاون ساخت و نگهداری راه های روستایی و فرعی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای با اشاره به اهمیت توسعه راه های روستایی در کاهش هزینه های حمل تولیدات و بهبود اشتغال ، افزود : در حال حاضر طول بخش آسفالته شبکه راه های روستایی حدود ۱۱۳۰۰۰ کیلومتر می باشد که طبق ارزیابی های اولیه حدود ۳۰ % این شبکه مضمحل و نیازمند اجرای روش های بهسازی متناسب است . از طرف دیگر با افزایش ترافیک عبوری در سال های اخیر و نظر به پایین بودن استانداردهای هندسی در راه های روستایی ، ارتقاء استاندارد محورها و رفع نقاط حادثه خیز در شبکه راه های روستایی و توجه به ایمنی تردد و تأسیسات ایمنی مسیرها از موارد پر اهمیت در این حوزه محسوب می گردد .
مقبلی خاطرنشان کرد : از جنبه تکالیف قانونی نیز با عنایت به بند ۴ مربوط به اقدامات عمرانی و زیربنایی ماده ۲۷ بخش ۵ قانون ششم توسعه ، مقرر گردیده است که با هدف توازن منطقه ای، توسعه روستایی و توانمندسازی اقشار آسیب پذیر در سطح کشور ، سالانه نسبت به احداث ، بهسازی ، آسفالت و نگهداری راه های روستایی روستاهای بالای ۲۰ خانوار اقدام گردد (سالانه ۲۰ %).
وی بیان کرد : طبق آمار بدست آمده و بر اساس آخرین وضعیت سرشماری در کشور ، تعداد کل آبادی های موجود در سطح کشور ۹۷۵۳۸ پارچه می باشد که از این تعداد ۳۹۴۶۵ پارچه آبادی دارای بالای ۲۰ خانوار بوده و از تعداد مذکور نیز حدود ۷۲۲۰ پارچه آبادی فاقد دسترسی کامل آسفالته به شبکه راه های کشور می باشند . برای ایجاد دسترسی های هندسی استاندارد و آسفالته به روستاهای مذکور احداث حدود ۳۲۰۰۰ کیلومتر راه روستایی مورد نیاز خواهد بود و این موضوع نیازمند برنامه مدون اجرایی و اعتباری برای مدت حدود ۱۰ سال می باشد .
مقبلی تأکید کرد : بر اساس موارد یاد شده ضرورت دارد در تصویب و تخصیص اعتبارات مربوط به احداث و بهسازی و ارتقاء محورهای روستایی ، نگاه ویژه ای داشته و با تأمین به موقع اعتبارات از یک سو موجبات برخورداری هرچه بیشتر جمعیت روستایی از امکانات ارتباطی را فراهم نموده و از سوی دیگر به بهبود وضعیت تولید و کاهش هزینه های محصولات از طریق کاهش هزینه های حمل و نقل کمک رساند .
این گزارش حاکی است ، در این نشست مهندس رضایی معاونت توسعه روستایی و مدیر کل سرمایه گذاری و اشتغال مناطق محروم ریاست جمهوری ، علیرضا نخعی مدیر کل محترم امور زیر بنایی معاونت توسعه روستایی مناطق محروم ریاست جمهوری ، مهندس میر شفیع مشاور وزیر راه و شهرسازی ، با توجه به ظرفیت ها و پتانسیل های اعتبارات ستاد فرمان امام - بنیاد علوی - صندوق توسعه ملی ریاست جمهوری و تسهیلات تبصره ۱۸ و همچنین استفاده از شرایط و پتانسیل های ماده ۱۲ از محل صرفه جویی سوخت ( وزارت نفت ) را بیان کردند .
همچنین توجه ویژه به تامین قیر مورد نیاز پروژه های روستایی و تلاش جهت واردات ناوگان مسافری و باری ویژه طرح روستایی با استفاده از معافیت های سود بازرگانی و عوارض گمرکی و نیز حمایت از سرمایه گذاری در زمینه پایانه های مسافری محلی در کانون چند روستای همجوار و پایانه متمرکز باری در مراکز عمده تولید روستایی جهت تحقق شعار سال که منجر به تقویت ، تسریع و تسهیل راه اندازی چرخه فعالیت های حمل و نقل روستایی می باشد ؛ ازدیگر درخواستها و تاکیدات این جلسه بود .
شایان ذکر است مقرر گردید در قالب تعریف چند پروژه مشخص ( کریدور جاده ای و روستاهای هدف مشخص ) با پیشنهاد مشترک سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای و معاونت توسعه روستایی مناطق محروم ریاست جمهوری کار آغاز و تا پایان سال ۱۴۰۱ به سرانجام لازم بر اساس هدفگذاری هایی که انجام خواهد شد برسد .