تشریح تمهیدات پیش بینی شده جهت اجرای مطلوب طرح جابجایی مسافران نوروزی
پیش بینی های انجام شده در خصوص موج جدید مسافرت ها و افزایش تقاضا برای انجام سفرهای بین شهری به ویژه از طریق ناوگان عمومی حمل و نقل جاده ای ، برنامهریزی و اتخاذ تمهیدات لازم و جدید برای ارایه خدمات حمل و نقلی مناسب و بهینه به هموطنان عزیز را با هدف برخورداری از سفری ایمن ، روان و آسان را می طلبید .
داریوش باقرجوان مدیرکل دفتر حمل و نقل مسافر با اشاره به شعار نوروز سال جاری با عنوان "نوروز ۱۴۰۱ - نوروزی متفاوت" خاطرنشان کرد : شیوه نامه اجرایی طرح نوروزی ۱۴۰۱ با رویکرد شعار امسال و استفاده حداکثری از توان ناوگان موجود تدوین و جهت اجرا به ادارات کل استانی ابلاغ شده است .
وی با اشاره به بازه زمانی اجرای طرح نوروزی از ۲۵ اسفند سال گذشته تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۱ در خصوص پیش فروش بلیت های نوروزی گفت : پیش فروش بلیت های نوروزی با رعایت سقف ۵۰ درصد ظرفیت سرویس دهی شرکت های حمل و نقل مسافر ( به منظور امکان مدیریت لحظه ای تقاضای ناشی از اعمال محدودیت های احتمالی شیوع سویه اومیکرون و ... ) به صورت غیرحضوری از ابتدای اسفند ماه و توامان (حضوری و غیرحضوری) از ۱۰ اسفندماه سال گذشته آغاز شد .
مدیرکل دفتر حمل و نقل مسافر سازمان در خصوص آمار پیش فروش بلیت های نوروزی اظهار داشت : تا تاریخ ۲۴ اسفند ماه ۱۴۰۰ ، تعداد ۶۷۷ هزار فقره بلیت به صورت حضوری و یک میلیون و ۲۳۰ هزار فقره بلیت به صورت غیرحضوری ( اینترنتی و ...) پیش فروش شد که در مجموع شامل یک میلیون و ۹۰۷ هزار فقره بلیت می شود .
وی افزود : پایش ظرفیت موجود هر استان به منظور افزایش بهره وری ناوگان در ایام پیک تقاضای سفر ، پیش بینی تقاضای سفر هر استان بر اساس آمار و اطلاعات موجود در طرح های قبلی به تفکیک هر استان و روزهای اجرای طرح برای برنامه ریزی جهت تامین ناوگان مورد نیاز در زمان ها و مسیرهای دارای بیشترین تقاضای سفر ، انجام هماهنگی فرا سازمانی با ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر ، ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا ، ستاد مرکزی راهیان نور ، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ، وزارت کشور ، پلیس راه و سایر سازمان های ذی ربط در امر طرح نوروزی برای ارایه خدمات هر چه بهتر به هموطنان عزیز از جمله اقدامات انجام شده است .
باقرجوان تصریح کرد : اطلاع رسانی از اقدامات انجام شده از طریق کانال های پیش بینی شده (صدا و سیما ، سایت های خبری ، خبرگزاری ها و ... ) در هر مرحله از اجرای طرح و تعیین کانال های اظهار شکایات، پیشنهادات و انتقادات برای مسافران و خدمات گیرندگان بخش ، تهیه دستورالعمل های مربوط به ارتقای ایمنی سفرهای نوروزی که به تفصیل در شیوه نامه نوروزی درج شده ، از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه است .
مدیر کل دفتر حمل و نقل مسافر نحوه اعلام شکایات را از طریق سرویس پیامکی ۲۰۰۰۱۴۱ ، شماره تماس تلفنی ۱۴۱ ، سامانه جامع ۱۴۱ به نشانی www.141.ir بخش شکایات ناوگان حمل و نقل عمومی ، مراجعه حضوری به دفاتر نمایندگی سازمان مستقر در پایانه های عمومی مسافری و ادارات کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان های سراسر کشور اعلام کرد .
وی در خصوص طرح کنترل و نظارت مبداء - مقصد ناوگان حمل و نقل عمومی جاده ای گفت : این طرح پیش از آغاز سفرهای نوروزی در تاریخ ۲۲ اسفند ۱۴۰۰ و به صورت یک مانور سراسری در سطح شبکه راه های کشور و در محل گلوگاههای پرتردد ( پاسگاه های پلیس راه و راهدارخانه ها ) و با همکاری پلیس راه استان ها و ادارات استانی و شهرستانی سازمان اجرا شد . در این طرح ، ضمن اطلاع رسانی از طریق ادارات کل استانی واستقرار در مکان های تعیین شده، از تعداد ۶۰۰۰ دستگاه ناوگان حمل و نقل عمومی مسافر بازدید شد .
وی در خصوص نحوه نظارت بر عملکرد مدیران فنی شرکت ها و موسسات حمل و نقل اظهار داشت : به منظور نظارت و بازرسی ایمنی ناوگان حمل و نقل عمومی جاده ای، بازرسی فنی دوره ای، بازرسی قبل از سفر و بازرسی کنار جاده ای مورد تاکید است.
باقرجوان با اشاره به اهمیت بازرسی قبل از سفر گفت : مدیران فنی شرکت ها و موسسات حمل و نقل مسافر طبق دستورالعمل ابلاغی ملزم هستند نسبت به کنترل سلامت فنی خودرو و کنترل مدارک راننده اقدام کنند .
در ضمن با استناد به ماده هفت ضوابط به کارگیری مدیران فنی شرکت ها و موسسات حمل و نقل جاده ای، همکاران ادارات کل مستقر در دفاتر نظارت پایانه های مسافربری و همچنین تیم های کنترل و نظارت با برگزاری گشت های مشترک با پلیس راه استان ها، ضمن حضور در محل پایانه های مسافربری نسبت به بررسی علمکرد مدیران فنی مستقر در پایانه های مسافربری (مدیران فنی متمرکز - مدیران فنی شرکت ها ) اقدام می کنند .
مدیر کل دفتر حمل و نقل مسافر با اشاره به تعداد شرکت ها و موسسات حمل و نقل مسافر داخلی و تعداد رانندگان و ناوگان خاطرنشان کرد : ۱۶۸۰ شرکت اتوبوسرانی در قالب ۳۵ شرکت سراسری سرشبکه و ۷۹۵ شرکت مینیبوسرانی و سواری کرایه در سراسر کشور با استفاده از ۱۴ هزار و ۴۰۰ دستگاه اتوبوس ، ۲۴ هزار و ۵۰۰ دستگاه مینی بوس و ۳۰ هزار دستگاه سواری کرایه و همچنین آمادگی بیش از ۹۹ هزار راننده و کمک راننده برای ارائه خدمات به مسافران نوروزی فعالیت می کنند .
باقرجوان در خصوص آمار جابه جایی مسافران در این مدت گفت : از ابتدای طرح تا کنون ، یک میلیون و ۸۷۵ هزار و ۲۷۸ نفر مسافر در کشور جابه جا شده و درصد تغییر مسافر جابه جا شده، در مقایسه با مدت مشابه سال ۹ درصد و در مقایسه با مدت مشابه ۲ سال قبل ، ۱۷۵/۷ درصد افزایش داشته است .
وی سهم ناوگان اتوبوس را در این جابه جایی ها ۶۵.۲ درصد ، ناوگان مینی بوس را ۱۸.۲ درصد و ناوگان سواری کرایه را ۱۶.۶ درصد اعلام کرد .
مدیر کل دفتر حمل و نقل مسافر همچنین با اشاره به انجام ۱۹۴ هزار و ۸۳۹ سفر توسط ناوگان حمل و نقل عمومی در مدت مذکور، درصد تغییر تعداد سفر ناوگان را در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۶ درصد کاهش و در مقایسه با مدت مشابه ۲ سال قبل ۱۳۰ درصد افزایش اعلام کرد که سهم ناوگان اتوبوس ۳۱.۱ درصد ، سهم ناوگان مینی بوس ۱۷.۷ درصد و سهم ناوگان سواری کرایه ۵۱.۲ درصد است .